miercuri, 12 martie 2014

Martie


                                       Luna martie este luna mărțișorului
Ce sărbătorim în prima zi din martie?
MĂRȚIȘORUL ( cele două fire îngemănate:alb și roșu, îi semnifică pe cei doi frați gemeni ZALMOXIS , Apollo și Artemis ( ALBUL și ROȘIA).
Zei pelasgi:
          Apollo personifica  Soarele, reprezinta  lumina, numit „cel curat, cel strălucitor”, copilul cel frumos şi aurit  având ca simboluri  soimul, vulturul (vulturul auriu – singura pasăre care zboară către soare, fără să fie împiedicată de razele acestuia) sau cerbul sur. Pe una din piesele tezaurului de la Pietroasa, Apollo este reprezentat cu grifonul hiperboreu la picioarele sale  iar  pe monedele Daciei cu textul APANL. Grecii îl mai numeau după originea sa hiperboreică – Dikaios.
          Artemis este desemnată ca stăpână peste cer, ca zeiţă a lunii, ca stăpână a florei medicinale şi zână a apelor  reprezenta focul, energia, îngemănarea dintre lumină şi energia cosmica. Personifică tinereţea, speranţa de renaştere, divinizarea culorii roşii vine din negura timpului (de cand mortii erau vopsiti cu rosu),ea fiind deseori întovăraşită  de cerbul cu stea în frunte şi de ciutele de munte. În unele variante  ea însăşi este identificată cu o ciută.
         George Coșbuc afirma: "scopul purtarii lui (mărţiţorului) este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ti dea ce-i stă in putere, mai întai frumusete ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet...
            
          Din timpurile dacilor, dacă pomului de păducel îi mergea bine însemna că şi copilului care a pus mărţişorul în pom îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramul de porumbar în momentul înfloririi lui, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestui arbust.

            sau:

         Culorile reprezentative ale celor doi gemeni, împreună formau culoarea roz, culoarea florilor de măr. Mărțișoarele erau purtate până când înfloreau merii, apoi erau atârnate de crengile acestora.
 
   



      
                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu